Railcenter

Wat doet LOXIA

LOXIA is al jaren de dataspecialist op het gebied van treinbeveiliging en treinbeheersing. Onze organisatie ontzorgt de klanten in dit vakgebied door ontwikkeling en beheer van software, maar ook door het verstrekken van data en bijbehorend advies. Omdat we in de hele keten betrokken zijn, van ontwerp tot indienststelling, bezitten we goede kennis van data. Wij stellen deze data en kennis ter beschikking van onze klanten waardoor we een aantrekkelijke partner zijn.

Transitie naar data

De sector zit midden in een transitie van tekening naar data. ‘Tekening naar data’ houdt in dat er een nieuw uitwisselingsformaat wordt gebruikt (Afgekort IMX) welke breder gebruikt gaat worden in applicaties binnen en buiten ProRail.

Deze transitie zal leiden tot een enorme toename van data wat op zijn beurt zal leiden tot nieuwe inzichten die gebruikt kunnen worden voor nieuwe, slimme toepassingen op het spoor. Maar dit dwingt partijen en leveranciers die werken aan het spoor ook om mee te gaan in deze transitie en systemen en processen hier op aan te passen. Deze transitie is ingewikkeld en LOXIA is daar een goede partner in.

Transitie naar data – Software
LOXIA levert services die organisaties kunnen gebruiken om de transitie van tekening naar data te versoepelen. Door deze services zijn onze partners minder afhankelijk van de datavolwassenheid van de eigen organisatie of hun klanten om goede dataproducten te kunnen maken.

LOXIA levert voor de transitie naar data (IMX) de volgende tooling:

  • Conversie-tooling
    • Tekeningen omzetten naar data (SWOD2IMSpoor)
  • Visualisatie-tooling
    • Data (IMX) gebruikersvriendelijk weergeven (IMSpoor-Tool)
  • Controle-tooling
    • Data (IMX) controleren op integriteit en op spoorse domein-voorschriften (Datakwaliteitstoets)

Al de genoemde tooling en meer is te vinden op raildesign.nl.

Beheersingssystemen

ProRail verkeersleiding is verantwoordelijk voor het begeleiden van het treinverkeer en daarmee het uitvoeren van de dienstregeling. Een treindienstleider maakt hiervoor gebruik van een breed scala aan systemen, 24 uur per dag 7 dagen per week. Naast deze logistieke taak is een treindienstleider ook verantwoordelijk voor een stuk veiligheid, bijvoorbeeld tijdens het afhandelen van een calamiteit.

Het uitvoeren van de dienstregeling is een sterk geautomatiseerd proces. Als elke trein op tijd op het juiste spoor aanwezig is, zal het verkeersleidingsysteem automatisch en op het juiste tijdstip de volgende rijweg instellen, mits de benodigde infra beschikbaar is. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door RIGD-LOXIA als data leverancier van de primaire verkeersleidingsystemen en aanverwante processen zoals de makers van de dienstregeling. Wij borgen dat iedereen op het juiste moment over de juiste informatie beschikt.

Als we terug gaan naar de treindienstleider die plotsklaps een calamiteit moet afhandelen, dan ontstaat er een acute informatiebehoefte. ProRail beschikt over heel veel informatie, in de vorm van data, echter wordt dit via verschillende systemen aangeboden. Dat zorgt ervoor dat een treindienstleider in de verschillende systemen op zoek moet gaan naar alle benodigde informatie, dit in zijn hoofd moet combineren om vervolgens zo snel als mogelijk is doeltreffend en veiligheid gerelateerd te handelen. Dit alles kost kostbare tijd, verhoogt de kans op fouten en de snelheid en kwaliteit van handelen zal per persoon per situatie verschillend zijn.

Beheersingssystemen – Software

Vanuit de data en visualisatie expertise van RIGD-LOXIA is het idee ontstaan voor de ontwikkeling van IRIS. Dit staat  voor Interactief Rail Informatie Systeem. Het doel is dat alle relevantie informatie in de vorm van data wordt verzameld op één plek, zodat een treindienstleider snel, gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en betrouwbaar toegang krijgt tot alle informatie die nodig is om zijn werk goed te kunnen doen.

Na een succes Proof of Concept wordt er op dit moment hard gewerkt in januari 2024 van start te gaan met de definitieve realisatie van het Interactief Rail Informatie Systeem.

Werken bij LOXIA

Benieuwd hoe je Loxianen het werk ervaren?

Of heb je direct al interesse om bij ons te werken?
Begrijpelijk!
Kijk dan op loxia.nl/werken-bij-loxia/

Infra data creëren, converteren en visualiseren