Infragegevensbeheer

Infragegevensbeheer

Infragegevensbeheer:

Infrabeheerders, zoals ProRail, hebben de taak om beheer uit te voeren over de assets (spoor, beveiliging, energievoorziening, etc.) en de wijzigingen (infra wijziging projecten) beheerst en veilig uit te voeren. Hiervoor beheert de infrabeheerder zogenoemde Infragegevens. Dit zijn onder andere tekeningen en allerlei zogenoemde configuratiedata welke nodig zijn om de verschillende spoorsystemen te onderhouden en wijzigen. LOXIA levert de beheerdienst voor onder andere treinbeveiliging en treinbediensystemen.

De beheerdienst bestaat uit een aantal onderliggende diensten, zoals:

  • Coördineren van infragegevens wijzigingen (Plancoördinatie) en sturen op tijdigheid (Gegevenscoördinatie)
  • Uitwisselen van de infragegevens (Loket)
  • Rapporteren over de kwaliteit van infragegevens (Kwaliteit monitor)
  • Mogelijkheid tot stellen van vragen en deze beantwoorden (Loket)
  • Aan kunnen melden van geconstateerde afwijkingen tussen infragegevens (BINNEN) en werkelijkheid (BUITEN) (Loket)
  • Leveren en onderhouden van de bijbehorende hulpmiddelen voor planning en beheer

Plan- en Gegevenscoördinatie

In het kader van een infrawijziging meldt de betreffende Projectmanager zijn infrawijziging (project) aan bij Plancoördinatie. Plancoördinatie neemt de beoogde infrawijziging door en bepaald welke infragegevens gewijzigd moeten gaan worden (locatie/systeem), wanneer (tijd) dit moet gebeuren en welk ingenieursbureau (wie) deze werkzaamheden mag gaan uitvoeren en legt dit vast in de zogenoemd multi-projectplanning. Multi, omdat naast dit project er nog honderden andere projecten in de komende periode tussen nu en 2 ~ 8 jaar gepland staan in de multi-projectplanning. De projectmanager ontvangt voor zijn specifieke project (single project) een gegevens uitwisseling plan (GUP).

Tijdens de uitvoering van het single project conform het GUP helpt de Gegevenscoördinator de projectmanager (single project) te sturen op de tijdigheid van de uitwisseling van infragegevens tussen het Ingenieursbureau en het Loket. De Gegevenscoördinator stemt hiervoor regelmatig af met de projectmanager, ingenieursbureau en plancoördinator en adviseert over eventuele bijsturing van de planning.

Loket

Tijdens de uitvoering van het project heeft een ingenieursbureau de bestaande situatie nodig als basis voor de engineering. De noodzakelijke infragegevens worden opgevraagd bij het Loket. Het Loket levert, conform GUP, de infragegevens aan het ingenieursbureau. Na aanpassing levert het ingenieursbureau de infragegevens terug aan het Loket. Na controle neemt het Loket de infragegevensweer in beheer.

Naast uitwisseling van infragegevens faciliteert het Loket bij het beantwoorden van vragen over de beheerde infragegevens. Ook kan een afwijking tussen infragegevens en de werkelijkheid worden gemeld. Het Loket ondersteunt het beoordelen en eventueel aanpassen van het geconstateerde verschil zodat er geen verschil meer is tussen BINNEN en BUITEN.

Categorie

Diensten